Светослав Великов – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Русе, представи пред ученици от XI и XII клас на МГ "Баба Тонка“ гр. Русе тема относно управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотици.

Магистратът разказа за случаи от своята практика, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотици, като обясни кога деянието е административно нарушение и кога престъпление. На учениците бе разяснен редът за установяване употребата на алкохол и наркотици, времето са усвояване от организма на алкохола и наркотиците, както и какви наказания за предвидени за престъпленията по чл.343б от НК.

Интерес у учениците предизвика симулацията на алкохолно опиянение, при която със съдействието на старши експерт Таня Тончева от РЗИ Русе и посредством специални алкоочила, сами изпитаха влиянието на алкохола върху възприятията и реакциите си. Г-жа Тончева разясни всички аспекти на причините, действието и последствията от употребата на психоактивни вещества, както и вредата от употребата на алкохола и наркотиците.

През календарната година Районна прокуратура – Русе ще продължи да повишава правната култура на подрастващите с изнасянето на лекции и по други атрактивни теми и посрещане на ученици в сградата на Съдебната палата в гр.Русе.