Районен съд – Варна наложи наказания на трима водачи за шофиране след употреба на алкохол, съобщиха от съда. 64-годишен варненец е установен да шофира в града в нетрезво състояние лек автомобил "Мерцедес“ на 13 декември миналата година. Установената в пробата на водача алкохолна концентрация е била 1,78 промила. В бързо производство, за конкретното деяние съдът одобри споразумение, с което на подсъдимия беше наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, както и лишаване от правоуправление за срок от 10 месеца.

Общо наказание в същите параметри получи и друг 37-годишен водач. Той е бил спрян от полицейски автопатрул на 18 ноември 2022 г. в Приморски парк във Варна. Оказало се, че управлява лек автомобил "Опел“ в нетрезво състояние с алкохолна концентрация от 1,54 промила, като освен това е шофирал в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството му за управление. Делото приключи днес с постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение с признание на вината. За всяко от деянията – по чл. 343 б, ал. 1, както и по чл.343в, ал.3 от НК, бяха определени отделни наказания. 37-годишният подсъдим трябва да изтърпи най-тежкото от тях – 3 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години, като също в продължение на 10 месеца ще бъде лишен от право да управлява МПС.

Отново по силата на одобрено споразумение с признаване на вината, съдът осъди 28-годишен неправоспособен водач, засечен зад волана на товарен автомобил "Ситроен“ на 17 декември миналата година по бул. "Цар Освободител“ да шофира с концентрация на алкохол в кръвта си от 2,38 на хиляда. В бързо производство, на подсъдимия беше наложено наказание от 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

 

Тримата подсъдими са неосъждани до момента. Одобрените от съда споразумения са окончателни.