Районен съд – Варна наложи мярка за неотклонение "подписка“ на привлечен като обвиняем за противозаконно отнемане на автомобил, съобщиха от институцията. Съдът не уважи внесеното искане на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ по отношение на 41-годишен мъж от Варненско, привлечен в качеството на обвиняем за извършено в съучастие противозаконно отнемане на автомобил от град Долни Чифлик. Деянието е наказуемо по чл.346, ал.2, т.1 от НК, като предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода от една до 10 години.

Съдът намери искането за неоснователно, доколкото до момента не са събрани достатъчно категорични данни по делото, от които да може да се направи обосновано предположение за авторство деянието. Съдът отчете, че обвиняемото лице е инвалид и не може да управлява автомобил и макар да е с обременено съдебно минало, последното си наказание лишаване от свобода е изтърпял преди 8 години, без да са налице данни за последваща престъпна деятелност. 41-годишният мъж има постоянен адрес по местоживеене.

Съдът не споделя разбирането, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и не счита, че с налагането на по-леката мярка за неотклонение "подписка“ ще се попречи на разследването и разкриването на обективната истина.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок. В случай на жалба делото е насрочено за разглеждане пред ВОС за 30 ноември от 13 часа.