49-годишeн мъж беше признат за виновен в това, че на 21 септември миналата година, при управление на лек автомобил и маневра за движение на заден ход от междублоков паркинг, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил телесна повреда на преминаваща жена.Това съобщиха от Районен съд - Варна.

Съгласно разпоредбата на Закона за движение по пътищата, при маневра за движение назад, водачите са длъжни непрекъснато да наблюдават пътя зад превозното средство, а при невъзможност - да осигурят лице, което да сигнализира за опасности. По този начин, по непредпазливост е била причинена средна телесна повреда на пешеходка, изразяваща се в счупване на кост, обусловило трайно затруднение в движението на долен крайник за период по-голям от един месец.

49-годишният мъж е правоспособен водач, с валидно свидетелство за управление на автомобил, неосъждан и неосвобождаван от наказателна отговорност досега. Деянието е извършено по непредпазливост.

Варненският районен съд го призна за виновен за извършеното престъпление по чл. 343, ал. 1, б. "б“ от Наказателния кодекс, като му наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 10 месеца. Направените по делото разноски също са в тежест на подсъдимия. Съдебното решение подлежи на обжалване в 15-дневен срок.