Историята на Акве Калиде край Бургас е хилядолетна. Корените на древното селище с топлия минерален извор могат да се търсят още през V хил. пр. Хр. Има данни, че мястото е било предпочитано за траките, които по-късно го превърнали в "светилище на Трите нимфи“. Оттогава насам мястото пази следи от различните културни епохи и е било посещавано от много от техните големи имена.

За "Фокус" Радовеста Стюърт, директор на ОП "Туризъм" към Община Бургас, припомни, че в годините селището е наричано и по друг начин – Терма или Термополис. "Самото название обяснява връзката с минералната вода. Там е имало голяма крепост, която се обособява най-вече в годините на Римската империя", посочи тя.

В последните години Акве Калиде се развива като голям културно-туристически комплекс. "През месец октомври миналата година успяхме да отрием най-новата му част - включва както музейната експозиция с всички намерени археологически находки, така и СПА център, който наподобява римските бани. Предвиждаме да го разширим, тъй като интересът към новия демонстрационен и експозиционен център е голям. Има изключително много хора, които желаят да се възползват от качествата на минералната вода, да посетят мястото, за да се насладят на спокойствието, което предлага, и в същото време да научат повече за историята", посочи още Стюърт.

В следващите години територията на центъра ще бъде разширена, а също така ще бъде облагороден и паркът, който се намира в близост. "Там възнамеряваме да бъдат обособени още няколко културни обекта, които отново са свързани с историята на мястото. Един от тях е древното тракийско светилище "Манастир тепе" – най-високата точка, от която има видимост към бургаските езера", добави директорът на ОП "Туризъм". 

Идеята е всички обекти да бъдат свързани с маршрут, който да води до нов център, в част от който ще бъде обособен лагер за студенти по археология. "Те се нуждаят от място, на което да практикуват своите умения. Какво по-добро от Акве Калиде, което предлага всички културни пластове от древността до наши дни? Това наистина е място, което съчетава и дава възможност за изучаване на нашата хилядолетната история", заяви Радовеста Стюърт.

"Фокус" припомня: В края на миналата година Общинският съвет в Бургас одобри новата концепция за развитието на "Акве Калиде", която предвижда обединяването на трите основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините – археологическата, термалния парк и лесопарка.