Кауза на Исторически музей - Балчик е храмът на Кибела в Белия град да заеме достойно място на европейската туристическа карта. Това заяви директорът на музея Радостина Енчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". "С откриването на изложбата в Народното събрание на Република България се надявам да провокираме интерес и да фокусираме вниманието на народните представители към културната ценност от национално значение, която 15 години след откриването й все още не е социализирана и адаптриана за посетители. Наша кауза е храмът да се превърне в туристическа атракция, която ще привлича туристи от цял свят", заяви Радостина Енчева.

През 2007 година при изкопни работи за хотел машините попадат на антична сграда и строежът е спрян. Сформиран е екип от археолози под ръководството на н.с. Игор Розаренко и Елина Мирчева от Регионален исторически музей - Варна и Радостина Енчева, представител на музея в Балчик. Много скоро след това се установява, че античната сграда е храм на майката на боговете Кибела. Тя е трако-фригийска богиня, богиня на плодородието и всичко живо на земята.

"Това е едно от най-значимите археологически открития на XXI век на Балканския полуостров. В храма са открити над 200 древни монети, 27 мраморни епиграфски паметници, над 20 мраморни, скулптурни изображения на Кибела, Афродита, Посейдон, Дионис и Пан. Всички тези културни ценности се съхраняват в Исторически музей - Балчик и се радват на голям интерес от български и чуждестранни посетители", отбеляза Радостина Енчева.

На 11 януари в 11:30 ч. в зала "Клуб на народния представител“ в Народното събрание на Република България ще бъде официално открита изложба "Храмът на Понтийската майка на Боговете – Кибела от Дионисополис". Поводът е навършването на 15 години от откриването на античният храм в град Балчик.

Жулиета НИКОЛОВА