Община Кюстендил има две проектни предложения, насочени към социалната сфера. Това каза пред "Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти". Едното проектно предложение е по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Грижа в дома“, Програма "Развитие на човешките ресурси". Целта на процедурата е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.

Проектното предложение надгражда реализираните дейности и постигнатите резултати по други проекти, програми и мерки, финансирани със средства от националния бюджет, Европейския съюз и други източници. Операцията ще допълва подкрепата към най-уязвимите групи от населението, които се подпомагат в рамките на Програмата за храни и основно материално подпомагане.

Сред дейностите са предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите). Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Проектното предложение предвижда услугите за хората от целевата група да се предоставят от "Център за патронажна грижа“.

Другото проектно предложение е по процедура "Бъдеще за децата“, Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. Целта на процедурата е предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа с цел превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето.

Процедурата има за цел да осигури предпоставки за повишаване на детското благосъстояние. Тази цел ще бъде постигната посредством комбинация от политики и мерки, насочени към осигуряване на комплексни грижи и закрила на децата, подкрепа на семействата, качествено образование и здравеопазване, достъп до услуги, както и подходящи жилищни условия.

Предвидените дейности са насочени към подобряване на качеството на живот на децата от уязвими групи и насърчаване на тяхното социално включване чрез предоставяне на социални и/или интегрирани здравно-социални услуги. Сред тях са услуги за ранно детско развитие - формиране на родителски умения; семейно консултиране и подкрепа, вкл. и по отношение на здравните аспекти; ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието; Предоставяне на патронажна грижа за деца от 0 до 3 години;

Проектното предложение предвижда услугите за децата и техните семейства да се предоставят в "Център за услуги за ранно детско развитие.

 

Чуйте подробности за проектните предложения в прикачения запис.

Венцеслав ИЛЧЕВ