Всеки засегнат от бедствието българин трябва да чувства протегнатата ръка на държавата, отбеляза президентът Румен Радев на тържествената проверка в Пловдив. Той прие строя от началника на пловдивския гарнизон ген. Явор Матеев. Преди това генералът призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание загиналите от бедствието по Черноморието, предаде репортер на "Фокус".

След като прие строя, Радев се качи на паметника на Съединението, където произнесе слово.

"На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско дело – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вазов ще напише, че това е една от най–лесните революции в историята", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят битки за държавност и достоен живот.

"Каквито и да са различията в обществото вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиция, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна и европейска държава е нашата кауза. Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот", каза  още Радев.

Последва поднасяне на венци и цветя пред паметника на Съединението. Честването в Пловдив уважи и председателят на Народното събрание Росен Желязков.