Българското издание на Race for the Cure - най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на женското здраве е Европа, събра 20 000 лв. от регистрации за участие. Събитието се проведе за четвърта поредна година на 25 септември в столичния Южен парк и събра стотици привърженици на розовата кауза в 5 км бягане и 2 км ходене. Събраните средства ще бъдат вложени в кампания за безплатни профилактични прегледи за рак на гърда в периода май-юни 2023 г. Със средствата от предишните две издания на Race for the Cure бяха прегледани над 2000 жени в 17 града в България.

В навечерието на октомври, Световният месец за борба с рак на гърда, близо 500 души застанаха на стартовата линия в Южен парк, за да подкрепят индивидуално или отборно каузата. Общо над 900 участника се регистрираха през сайта за регистрации raceforthecure.eu. Събитието бе съпроводено с концерт, в който се включиха редица популярни артисти, посланици на Race for the Cure, като Нели Рангелова, групите Jeremy? и P.I.F., фолклорният дует Ива и Велислава Костадинови, Йоана Драгнева и Дения Пенчева.

Всяка година в Европа 500 000 жени са диагностицирани, а други 130 000 умират в следствие на това заболяване, ето защо осигуряването на средства за профилактика е от голямо значение. В България ежегодно над 4000 жени, които са нечии майки, сестри, дъщери започват най-тежката борба – да запазят живота си. В тази битка са включени и техните семейства, които по всевъзможни начини ги подкрепят в процеса на лечение и прогонват страха от връщане на рака.