От месец декември 2022 г. до 31 март 2023 г. Дирекция "Инспекция по труда“ със седалище Смолян извърши 99 проверки по национална Кампания № 1 – Спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните и зимните курорти в страната. Това съобщи за "Фокус“ директорът на Инспекцията, инж. Емилия Даракчиева.

При проверките са констатирани 384 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 176 по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, 200 по трудовите правоотношения и 8 по трудовата миграция и трудова мобилност. За тяхното отстраняване са приложени 370 принудителни административни мерки. По трудовите правоотношения най-много нарушения са установени по заплащането на труда - 27,5%, от общо установените и се отнасят предимно до неизплащане на възнаграждение за работа на официални празници, на допълнително възнаграждение за положен нощен труд и др. На следващо място са нарушенията по работното време и почивките – 23,5%, като най-често при проверките е установено, че липсват графици за работа. Съставени са 12 акта за установено административно нарушение, от които 5 са за работа на лица без трудов договор, поясни инж. Даракчиева.

Инспекцията по труда напомня, че за да бъдат защитени в най-пълна степен трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно. Те трябва да подават сигнали, докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор. В Инспекцията по труда често постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати.

Работниците трябва да знаят, че трудовият договор се сключва преди постъпване на работа. Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика. Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор. За наетите за краткосрочна заетост за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, земеделските стопани могат да използват и т.нар. еднодневни договори. Тези договори отново се съставят в два екземпляра, единият от които задължително се връчва на работника преди започване на работа.

Наетите с еднодневни договори не губят социални и осигурителни права, а работодателите не трябва да ги регистрират в НАП, да оформят трудови книжки и заповеди за прекратяване. В случай че работодателят желае да провери уменията на работниците и служителите, той може да сключи с тях договор с клауза за срок на изпитване. Срокът на изпитване се уговаря в трудовия договор, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият договор е срочен и е за период по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде максимум до 1 месец съгласно промените на трудовото законодателство от 1 август 2022 г., напомнят още от Инспекцията по труда.

Нели ГЕРГЬОВСКА