Служители в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в цялата страна организират едночасова предупредителна стачка на 12 октомври, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В протеста ще се включат над 350 души от администрацията и служители на агенцията. Очаква се да бъдат подкрепени и от гилдията на геодезистите. Основният проблем в АГКК е ниското заплащане на труда на служителите. Повече от тях получават малко над минималната заплата, която в момента е 710 лева. 

Исканията са: 

- Увеличение на средствата за работни заплати в системата на АГКК с минимум 20%;

- Увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АГКК по съгласуван с и одобрен от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в АГКК механизъм;

- Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила считано от 01.10.2022 г.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева и именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен чрез Постановление на Министерски съвет незабавно!

"Професията инженер в геодезията, картографията и кадастъра е регулирана професия по смисъла на § 1, т.1 от Закона за признаване на професионални квалификации. Работещите в АГКК са специалисти с висока квалификация – инженери, геодезисти. Резултатът от тяхната работа касае пряко българското обществото по отношение създаване и предоставяне на информация за точното пространствено разположение и уникална идентификация на недвижимите имоти и е в основата на управлението на собствеността и ефективен пазар на недвижимости, и всичко свързано с тяхното придобиване, владение и ползване, с реализиране на инвестиционните намерение и проекти, както в държавни и общински имоти, така и в частни имоти.

Недопустимо е да продължава омаловажаването на такъв тясно професионален труд от страна на държавата, недопустимо е оценката на такъв труд да е под 1000 лв. бруто! Високата степен на натоварване и получаваното ниско възнаграждение са причина за текучество на ценни, обучени експерти.

Ниското ниво на заплащане прави АГКК неконкурентоспособна на пазара на труда. Това е обективна предпоставка за затрудняване работата на единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България" - се казва в призива за включване в протеста.

Работещите в АГКК са категорични, че ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.