Работилницата за въображение в Художествената галерия в Добрич започва годината с нова инициатива - уъркшоп с участието на ученици от специализирани паралелки с изучаване на изобразително изкуство. Първата творческа среща е между възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич, паралелка "Графичен дизайн" и на гимназия в град Тервел, паралелка "Интериорен дизайн". Това съобщи Зорица Обретенова, педагог в арт ателието в галерията, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Творческата работна среща ще даде възможност на младите творци да споделят своята опитност и въображение. Методите на преподаване в двете училища са разнородни, в едно доминира академичният подход, в другото е по-разчупен и креативен. Уъркшопът ще даде възможност децата да се огледат, съпоставят и съизмерят, а от там и да провокира нови открития и начини на работа. Предизвикателството ще бъде учениците да направят плакат по повод 60-годишния юбилей на Художествената галерия. Вариантите за представяне са свободни - като плоскост или обемно, уточни Зорица Обретенова и допълни: "Ние само ще им дадем насоки и свобода на творчество".

Работилницата за въображение работи през цялата година и се радва на огромен интерес и посещаемост. За това допринасят прекрасните условия за творческа работа в арт ателието, също интересните и оригинални хрумвания на педагозите. По думите на Зорица Обретенова ръководителите в Работилницата са своеобразен посредник между децата и изкуството. Същността на тези занимания е теорията да се предаде на достъпен език и тя да бъде основа за личните интерпретации на всяко едно дете, така както то вижда и усеща нещата. "В изкуството няма едно решение и това децата разбират накрая, когато видят че са се справили сами и останат много доволни", подчерта специалистът. Идеите за работа са много и нетрадиционни - малчуганите рисуват върху камъчета, оцветяват гипсови отливки и много други занимания. Стремежът е децата да бъдат насочени към красивото и стойностното. Понякога се обсъжда и рисува по картини от фонда, които не са в експозиция. 

Възрастовите групи на младите творци са от детска градина до гимназия и това определя различния подход в работата. Най-малките повече "разказват" чрез изкуството, по-големите вече проявяват старание и желание за постигане на някакво съвършенство. Но при всички има стремеж да бъдат себе си, да изразят своето усещане и да изработят нещата сами, отбеляза Зорица Обретенова. Това е важен психологически момент в образователните модули, да се даде възможност за лично преживяване чрез различните форми на изкуство - един от принципите на работа в Работилницата за въображение.

Жулиета НИКОЛОВА