Безплатното и анонимно тестване за ХИВ/СПИН е една от инициативите за стартиране на традиционният първи етап от Националната АНТИСПИН кампания в област Смолян. По повод на Световния ден за борба с болестта СПИН всеки работен ден от 1 до 9 декември желаещите ще могат да се изследват за носителство на ХИВ, хепатит В, С и сифилис, във времето от 10 ч. до 14 ч. в кабинета на Регионалната здравна инспекция. Резултатите от "бързия тест“ за ХИВ стават известни веднага, а тези от комплексното кръвно изследване за трите вида инфекции се получават до една седмица. Това съобщиха от РЗИ – Смолян.

Също на 1 декември активисти на Българския младежки червен кръст ще проведат информационни акции сред връстниците си. На гимназистите в осем общини, Смолян, Баните, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Рудозем и Чепеларе, ще бъдат предоставени червени лентички, символ на глобалните усилия за възпиране на инфекцията, както и презервативи, и специално тиражирана брошура относно риска от заразяване с ХИВ и начините за предпазване. Целта е младежите да бъдат насърчени към отговорно сексуално поведение и да се популяризира възможността за изследване в здравната инспекция по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово предавани инфекции.

По информация на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) през последните три години на пандемия от COVID-19, геополитически и икономически кризи се наблюдава значимо забавяне на напредъка в борбата срещу СПИН. Ресурсите за справяне с разпространението на заболяването са се свили и това поставя живота на милиони хора по света в риск. Затова фокусът на глобалната АНТИСПИН кампания през 2022 г. е върху равнопоставеността. ООН призовава за действие по отношение на здравните неравенства, които поддържат епидемията от СПИН чрез редица доказани мерки – повишаване на достъпността и качеството на услугите за лечение на инфекцията, тестване и превенция, реформиране на законодателството, политиките и практиките за справяне със стигмата и изключването на хората, живеещи с ХИВ, и различните уязвими и маргинализирани групи.

По данни на UNAIDS близо 38 милиона души по света живеят с ХИВ/СПИН. През 2021 г. броят на новите случаи е 1.5 милиона, а 650 хил. души са починали по причини, свързани с болестта. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвимите групи и техните партньори.

Според Министерство на здравеопазването от началото на година до 5 май 2022 г. са открити нови 110 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната от 1986 г. досега са 3 831 лица. Данните са категорични, че основният път на заразяване е сексуалният: 97% от новорегистрираните са се инфектирали при полов контакт, само 3% – при инжекционна употреба на наркотици.

През предходните 5 години новорегистрираните с ХИВ лица за област Смолян са по едно на година. През 2022 г. до сега с инфекцията са установени трима души с адресна регистрация на територията на нашата област. Изследвалите се за ХИВ/СПИН до края на месец октомври в областта са 308 лица, като 207 от тях са изследвани в кабинета към РЗИ – Смолян.

Тъй като сексът без презерватив е най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН, съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за наличието на ХИВ, избягването на случайни контакти и използването на предпазни средства при всеки такъв контакт. Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте! Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.