РЗИ-Стара Загора съобщи за важна промяна на срока за подаване на документи при преосвидетелстване от ТЕЛК – поне 3 месеца преди изтичане на срока на експертното решение, предаде репортер на "Фокус"

В Държавен вестник брой 8, от 25.1.2023 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, с който се променя и Закона за здравето. Промените в двата закона касаят случаите на преосвидетелстване за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които е налице забавяне на медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето. В тези случаи, когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установени видът и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност по заявлението, е налице забавяне в медицинската експертиза и се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение.

Допълнението на Закона за здравето включва нов член 101б, който определя и реда за предоставяне на информация на заинтересованите страни, от които зависи продължаване действието на индивидуалната оценка на потребностите до издаването на новото експертно решение.

"С ДВ бр. 10 от 31.01.2023 г. са извършени изменения и допълнения в Наредбата за медицинска експертиза, в т.ч. в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане. В тази връзка, акцентираме за необходимостта всички лица, които имат срочни експертни решения, да подават заявления-декларации и съответната медицинска документация в РКМЕ (картотека) при РЗИ – Стара Загора за преосвидетелстване поне 3 месеца преди изтичане на срока на експертното решение, за да не изгубят своите права", съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Подробна информация за изискуемите документи за освидетелстване от ТЕЛК може да бъдат намерени в електронния сайт на РЗИ - Стара Загора раздел "Административно обслужване“ - "Експертиза на трудоспособността“ - "РКМЕ“.

Рени АТАНАСОВА