РЗИ – Стара Загора продължава да осъществява засилен контрол на качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в град Стара Загора, като извършва пробонабиране от крана на потребителя, съгласно изискванията на Наредба № 9. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от здравната инспекция. На 08.11.2022 г. служители на РЗИ – Стара Загора извършиха пробонабиране от 5 пункта, разположени в различни зони на областния град, във връзка с продължаващите строително-ремонтни дейности, изпълнявани от "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора по водоснабдителната мрежа на територията на града.

Резултатите от направените анализи не показаха отклонения от изискванията, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В изпълнение на предписаните мерки от РЗИ – Стара Загора, "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора предостави данни за извършен мониторинг на питейната вода в 13 пункта на територията на град Стара Загора на 7 и 14 ноември. Резултатите от направените анализи не показаха отклонения от изискванията, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Броят на пробите многократно надвишава заложените в мониторинговата програма.

Тази информация от РЗИ-Стара Загора идва след редица запитвания от старозагорци в социалните мрежи, които продължават да твърдят, че питейната вода не е подходяща за пиене и битови нужди, тъй като не е бистра, има странен цвят и мирис. Има и такива, които споделят, че техни близки, работещи в здравната инспекция още от преди един месец са ги предупредили да не консумират вода от чешмата, тъй като има наличие на бактерии. Много граждани се оплакват и от чревни и стомашни проблеми.

Рени АТАНАСОВА