Регионалната здравна инспекция в Бургас проверява случай с дете, на което 3 болници са отказали прием. Това потвърди за "Фокус" директорът на Здравната инспекция д-р Георги Паздеров. Пред БНТ близки на детето заявяват, че то се е почувствало зле в дома си, след което са направени три опита да бъде прието в болница. На излизане от третата е припаднало и е получило гърч.

"Вчера вече е било прието в болница, но днес съм назначил проверка, с която да се установят фактите около случая", посочи директорът на РЗИ-Бургас. 

От УМБАЛ-Бургас разпространиха позиция по случая:

След като са върнати от други лечебни заведения, родителите са пристигнали в болницата с оплакване, че на детето са му "студени ръцете". В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло.

В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали.

Отишли са на преглед в частно лечебно заведение, където специалистът също е преценил, че детето не е за прием в болница и е изписал терапия. При излизането от частното лечебно заведение, те са се обадили на телефон 112 и са извикали линейка, която е докарала детето в УМБАЛ Бургас. Съгласно действащите разпоредби пациент, пристигнал с линейка, се хоспитализира.

Детето е прието в детско отделение. Състоянието му е стабилно, изследванията са добри, няма температура, няма данни за вирусна или друга инфекция, няма и оплаквания.