През тази година Световната здравна организация отчита ръст в случаите на морбили в Европа. Това каза по време на брифинг в Бургас д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас, предаде репортер на "Фокус". 

"Морбили е едно от най-заразните заболявания в света. Неимунизираните деца са с висок риск от заразяване и получаване на усложнения. Преди масовите ваксинации морбили е било доста разпространено. Имало е епидемии и много смъртни случаи. Днес обаче, благодарение на имунизацията, случаите са ограничени, смъртните случаи също, но все още в света има такива", поясни директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести".

През 2021 година са установени 128 000 смъртни случая от морбили в световен мащаб. "В България се правят 2 дози ваксини – на 13-месечна възраст и на 12-годишна. Тази ваксина дава почти 100-процентов имунитет. Пълната имунизационна схема защитава децата през целия им живот от морбили. Ако имаме 95% покритие с ваксини срещу морбили, това ще доведе до ограничаване на случаите. Когато с течение на времето се натрупа имунно население, това пък ще доведе до елиминация на заболяването. СЗО се стреми към това, но непрекъснато се появяват нови случаи", посочи д-р Григорова.

Тя обясни, че 90% от хората, които не са ваксинирани, се заразяват при контакт с болен, а 1 на всеки 5 развива усложнение. "В България имнунизационния обхват срещу морбили с 1 и 2 доза през 2020-2021 година е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 се наблюдава ръст и при двата приема, но въпреки това остава неимунно детско население. Покритието за 2022 година при 13-месечните деца е 96.65%, което е много добър резултат, но за периода 2020-2021 той е по-нисък - 90-93%. Нашите наблюдения са, че има отлив от реимунизацията и това се превърна в тенденция през годините", добави лекарят.