Екип от РИОСВ - Русе извърши снощи нова контролна проверка в "Оргахим Резинс“ АД, в извънработно време. Контролът е осъществен по нарочна заповед на директора на екоинспекцията, за проверки на дружествата "Оргахим“ АД и "Оргахим Резинс“ АД след 18.00 ч.

Към момента на проверката, която е започнала в 18.45 ч, не са постъпвали сигнали от граждани. На входа на производствената площадка са се усещали миризми на органични вещества. При посещението на локалната пречиствателна станция (ЛПСОВ) са се усетили по-интензивни миризми, характерни за производството на дружеството. В събирателната камера на ЛПСОВ е установено наличие на химически продукти, във вид на плаваща консистенция с ръждиво-кафяв цвят, като същата е наблюдавана в утаителите на станцията. Взети са две водни проби – от ревизионна шахта на изхода на производствената площадка и изхода на ЛПСОВ. Пробите отпадъчни води ще се изпитват в Регионална лаборатория – Русе при ИАОС. Отделно проби ще бъдат изпратени в РЛ-Бургас за изпитване на отпадъчните води по органични показатели.

На дружеството са дадени предписания да представи информация за причините за констатираните редовни нерегламентирани разливи и наличието на органично замърсяване в ЛПСОВ. Другото предписание от РИОСВ е операторът да осигури лице за контакт, което да оказва съдействие в рамките на 24 часа в денонощието и да се отзовава при проверки на инспекцията в рамките на 10 минути след пристигане на екипа за извънредна проверка.  

РИОСВ - Русе ще предприеме административнонаказателни мерки след получаване на резултатите от пробонабирането, както и ще продължи да осъществява стриктен контрол на двете дружества.