Търговците, които произвеждат, преработват и/или дистрибутират храна са длъжни да прилагат мерки за ограничаване потреблението на пластмасови продукти за еднократна употреба. Това уточняват за "Фокус“ от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. От там припомнят и, че на 1 януари влезе в сила именно Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Основната й цел е да намали използването на пластмасови чаши, чинии и кутии за еднократна употреба. Тя касае всички заведения за обществено хранене; кафета, които продават напитки и храни на място или за вкъщи в пластмасови чаши и кутии; магазини, които продават готови храни и напитки и т.н.

Лицата, използващи пластмасови продукти за еднократна употреба, трябва да поставят на видно място информационна табела, предназначена за крайния потребител, съдържаща следната информация:

-        единична цена на пластмасовите продукти за еднократна употреба;

-        повече за вредното им въздействие върху околната среда от замърсяване вследствие на нерегламентираното им изхвърляне и/или изхвърляне на неразрешени за това места след крайната им употреба;

-        необходимостта от трайното намаляване на използването им;

-        възможните алтернативи за използването им.

Освен това пластмасовите продукти за еднократна употреба трябва да се предлагат на крайните потребители задължително срещу заплащане на сума, която за периода 1 януари до 31 декември нормативно е определена по следния начин:

- не по-малко от 0,05 лв. за брой за продуктите, представляващи пластмасови чаши за напитки и техните капаци и капачки и

- не по-малко от 0,20 лв. за брой за продуктите, представляващи съдове за храна, т. е. съдове, като кутии, със или без капак, използвани за съхранение на храна;

Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва отделно от цената на съответната храна, включително напитка, в касовия бон.

Допълнителна информация за това кои точно кутии и чаши влизат в изискванията на Наредбата ще намерите на сайта на РИОСВ – Велико Търново.