Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора (РИОСВ – Стара Загора) участва със своя кампания по случай Световния ден на водата - 22 март, предаде репротер на "Фокус". Тази година се отбелязва за тридесети пореден път  и има за цел да привлече вниманието на хората  към  значимостта на водата и необходимостта от управлението й и нейното опазване. Призивът е хората да бъдат активни, да дадат своя принос в разрешаването на глобалната криза, свързана с питейните и отпадъчни води. Нашата кампания има за цел да се фокусира върху това,  колко е важно да мислим в перспектива, когато взимаме решения как да променим начина, по който използваме, консумираме и управляваме водата в живота си. Целим да  обясним на  младите хора, защо да бъдат разумни по отношение на  управлението  на водата.

"Първата ни инициатива  се проведе на 17 март. Ученици от девети клас на  ППМГ "Гео Милев", Стара Загора гостуваха  на екоинспекцията и  на Региoналната лаборатория Стара Загора към Изпълнителна агенция по околната среда. Запознаха се с апаратурата  в лабораторните кабинети и методите на вземане на проби от компонентите и факторите  на околната среда – вода, почви  и въздух.  Учениците се запознаха в детайли с  важността на мониторинговата оценка на състоянието на водите, почвите и въздуха. С учениците, които ни гостуваха от  ППМГ "Гео Милев", Стара Загора на 24 март  ще проведем дискусия, за екологичната грамотност свързана с водата и курс по изработване на оригами – колибри. Децата ще се включат в Глобалната виртуална инсталация от оригами птици, създадени от ученици по целия свят. На 17 март бяхме посетени  и от младежи, възпитаници на Единадесето основно училище "Николай Лилиев" Стара Загора. Около 40 деца  от четвърти до седми клас присъстваха на организираната информационна среща. Съвместно със СНЦ "Зелени балкани“   представихме пред децата дейността им и ползите за опазването на флората и фауната. Дадохме им възможност да  се докоснат до птици, които са станали жертва на човешка агресия. Разгледаха Червената книга на България и активно участваха в дискусия за "Потреблението на питейната вода“, съобщиха за от РИОСВ-Стара Загора. 

По инициатива  на Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора  ще се проведат дискусии,  презентации  и курс по изработване на оригами – колибри за участие в Глобалната виртуална инсталация от оригами птици, създадени от ученици по целия свят. На поканата до момента са откликнали ППМГ "Гео Милев", Стара Загора, Основно училище "Кирил Христов", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“, гр. Стара Загора, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", гр. Стара Загора.       

                                                                  

По график на 22, 23, 24 и 27 март служители на РИОСВ - Стара Загора ще посетят училищата проявили желание да се включат в кампанията и ще участват със свои служители в осъществяване на дейностите.

Рени АТАНАСОВА