Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ) – Пловдив изнесоха 90-минутна лекция пред четвъртокурсници от Биологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" от специалности "Екология и опазване на околната среда“ и "Фармацевтични биотехнологии по темата за контрола и мониторинга на атмосферния въздух.

Обучението обхвана теми, касаещи българското и европейско законодателство, нормите за опазване на човешкото здраве за различните замърсители на въздуха, извършвания мониторинг на територията на "Агломерация Пловдив“, ролята на общините при планирането на мерки за подобряване качеството, контролът на големите и средни горивни инсталации, осъществяван от екоинспекцията. Пред бъдещите бакалаври бяха представени и конкретни казуси от контролната и превантивна дейност РИОСВ – Пловдив и предприетите административнонаказателни действия.

Лекцията завърши с покана към студентите да кандидатстват за летни стажове в пловдивската екоинспекция, които ще се проведат в периода юли – септември 2023 г. и които са добра възможност да се натрупа практически опит за работа в държавната администрация.