"Културният продукт на Габрово е изключително ценен не защото е уникален, а защото е много богат и разнообразен. Преминахме през доста предизвикателства и днес можем да се поздравим. Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата. Габрово може!“ Така кметът Таня Христова се обърна към присъстващите на представянето на изпълнените дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на Регионалния етнографски музей на открито "Етър“.

В Световния ден на културата и изкуствата – 15 април, единствената община в страната с два реализирани проекта по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“ на процедурата "Развитие на туристически атракции“ показа обновените зали на РИМ – Габрово и новите придобивки в РЕМО "Етър“. На събитието присъстваха представители на местните културни институции, областният управител Мария Башева, общински съветници, строители, проектанти, много гости и граждани.

Според директора на РИМ Росен Йосифов с реализацията на проекта са решени дълготрайни проблеми, които са затруднявали работата на музейните специалисти и са създавали дискомфорт на посетителите. "Днес отбелязваме края на един процес, който започна преди 10 години. Това са усилията за обновяване на сградата на Историческия музей – единствената недвижима културна ценност в града от индустриалния период. Бившият директор Красимира Чолакова инициира изработването на техническия проект за ремонт, реставрация и консервация. През 2019 г. последва обявяването на сградата за паметник на културата от национално значение, което беше условие да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж“, припомни Йосифов. Той изрази надежда, че с предстоящото откриване на новата експозиция посетителите ще останат удовлетворени от културното наследство на Габрово и от богатата история на града.  

Експозиционните пространства са обзаведени със съвременни мебели, модерна техника за развитие на атракциите, оборудван е център за работа с деца, монтирано е ново осветление и табели. Фасадата и вътрешните помещения са изцяло пребоядисани, подновени са дограмите и покривът. Музеят има нова визуална идентичност и маркетингова стратегия.

По думите на дизайнера Мартина Денева специално за новата постоянна експозиция габровският художник Румен Трифонов ще създаде широкоформатни художествени произведения, които ще представят различни сцени и герои от габровската история. Той ще нарисува и четири портрета на видни габровски личности, както и една композиция на индустриалците братя Хаджистойчеви, по чиято поръчка през 1904 г. е била построена сградата на РИМ. "Споделям мисията на колегите да превърнем сградата на Музея не само в архитектурно бижу, а в културно бижу, така че да разкаже по един достоен начин историите от миналото на нашия роден град“, каза Мартина Денева.

"За нас културата не е просто нещо, с което се гордеем, не е само история, с която можем да се похвалим, но тя е част от нашето съвременно развитие. Защото в Габрово духът и предприемчивостта не чакат да получат задача отвън, а тук хората са тези, които търсят възможност да прокарат път там, където той не съществува“, заяви кметът Таня Христова. Тя отбеляза, че в РИМ и в РЕМО "Етър“ ще бъдат реализирани надграждащи инициативи, които ще обогатяват експозициите и културния продукт.  

"Критичният поглед на публиката е очакван, когато се стремим да бъдем уникални, първи и различни във всичко, което правим – отбеляза Таня Христова. – Тези проекти бяха изпълнени по време на няколко кризи и аз благодаря на габровци и на общинските съветници, че ги подкрепиха. Надявам се, че сме допринесли музейните пространства да бъдат интересни, да носят нов вид преживяване, да образоват и да са незабравими за децата и младите хора“, каза габровският кмет и благодари на всички хора, които са били част от подготовката, управлението и изпълнението на двата проекта.