Нормализира се ситуацията с доставките на лекарства. Това каза за Агенция "Фокус" маг.-фарм. Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) в Бургас.

"Това обикновено се случва след 20-о число на месеца. Всъщност в различните обекти имаше от почти всичко търсено, просто поради факта, че аптеките са много и не всяка от тях зарежда от всичко, хората остават с впечатлението, че щом определен медикамент не е наличен в най-близката аптека, значи изцяло липсва. Не е точно така. За съжаление обаче, няма и единна информационна система, по която човек може да се ориентира за наличностите", посочи Бургазлиева.  

Основните медикаменти за настинка и грип са налични, добави тя, което вероятно се дължи и на спада в случаите на остри респираторни заболявания.

Общо на територията на област Бургас има около 250 аптеки, по-голямата част от които са концентрирани в общинските центрове. 116 се намират в град Бургас.  "Проблемът идва през летните месеци, тъй като нормативната уредба в страната не урежда въпроса с курортните аптеки. Той често е поставян от Българския фармацевтичен съюз, но все още няма решение", добави Бургазлева.  

Друг сериозен проблем, чието решение трябва да се търси, е липсата на кадри, посочи Любима Бургазлиева.