Днес и утре габровският квартал "Шести участък“ ще бъде домакин на работилница за традиционно домашно плетене с царевична шума (беленица), съобщиха от общината. Под вещото ръководство на аниматори от музея "Етър“ деца и възрастни ще плетат различни предмети за бита и за украса.

Плетенето и тъкането с беленица са домашни занятия, практикувани в миналото предимно от жени за направата на рогозки, кошници, панери. Днес на работата с беленица се гледа по-скоро като на творческо занимание. От нея се плетат изделия, намиращи приложение в ежедневието – подложки за сервиране, кутии за бижута, чанти, чехли и други. Царевичната шума се оказва подходящ материал и за създаването на стенни пана, кукли за деца и цветя за декорация.

По време на работилницата ще бъде показана и фотографската изложба "Етнообектив“, част от фотоконкурс. Тя е посветена на Еньовден – празник на слънцето, билките и водата, когато по традиция се свиват Еньовденски китки.

Събитието ще се състои пред музейната Дечкова къща на ул. "Опълченска“ № 8. Желаещите могат да го посетят безплатно от 16:00 до 19:00 часа и на 18 юни в интервала 10:00 – 12:00 часа и 16:00 – 18:00 часа.