Qatar Airways планира да открие нова въздушна линия между Доха и български град, съобщи в ексклузивно интервю за Bgtourism.bg в Доха главният изпълнителен директор на авиокомпанията Негово Превъзходителство Акбар Ал Бакър. В момента авиокомпанията изпълнява полети между столицата на Катар и София, а на въпрос дали превозвачът планира да открие нова линия до България и в частност Варна, шефът на Qatar Airways отговори така:

“Ние смятаме да отидем до втори град в България. За съжаление, оперирането до Варна ще бъде само сезонно, както оперираме до определени сезонни дестинации в Турция, но това влиза в нашите планове. През 2023 г. ще увеличим честотата на полетите между Доха и София. Това ще стане, след като получим доставки на нови самолети".

Акбар Ал Бакър заяви, че в Катар са готови за предстоящото световно първенство по футбол, което започва на 20 ноември.

“Това е много важен ден в историята на моята страна, че Катар – тази малка страна в Близкия изток, получи домакинство на това най-велико спортно събитие. Това е първият път в историята, когато първенството идва в нашия регион, за първи път в историята един град ще бъде домакин на цялото събитие на Световното първенство по футбол. Обикновено има големи държави с по един стадион във всеки град, но тук има 8 стадиона, които са произведение на изкуството. Всичко това е в един град. Освен това за първи път в историята зрителите ще могат да гледат повече от един мач на ден. Обикновено те пътуват от един град в друг, но тук ще могат да гледат 2 мача в един и същи ден", каза Акбар Ал Бакър.

Той посочи, че в инфраструктурата страната е инвестирала милиарди долари, за да изгради пътища и най-модерните стадиони, метрото и много др., всичко е построено специално за FIFA. “Ние вече сме готови, включително и относно разширяването на международното летище, за да обслужва 18 милиона пътници годишно, повече от сегашния капацитет. Активирахме и старото летище, за да създадем достатъчно въздушен капацитет, който да поеме големия брой зрители за световното", добави Акбар Ал Бакър.

Цялото интервю ще можете да прочетете в новия брой на списанието на Bgtourism.bg – DESTINATIONS-ultimate guide for your holiday, който ще излезе в началото на декември.