"Пътуващо кино" ще има скоро в две добруджански общини - Тервел и Крушари. Това съобщи Искра Димова, експерт в Областен информационен център - Добрич, предаде репортер на "Фокус". Евросредства ще дадат възможност в град Тервел да бъде оборудван киносалон, да бъде закупена техника за мобилни кино прожекции и озвучаване на различни културни събития на територията на МИГ "Тервел - Крушари".

Проектът е на Местната инициативна група (МИГ), средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Стратегията за ВОМР ("Водено от общностите местно развитие"). Средства в размер на 190 690 лв. ще осигурят техническо оборудване за кинопрожекции в киносалонa, техника за мобилни кинопрожекции и за професионално озвучаване на събития в зали и на открито. Със собствени средства в размер на 95 345 лв. ще бъде създаден киносалонa в Тервел.

"Пътуващото кино" ще докосне различни поколения до седмото изкуство в различни населени места на добруджанския регион. Той е популярен с множество фестивали. Новата мобилна услуга ще разнообрази културния спектър от събития.

Жулиета НИКОЛОВА