Разнообразни културни събития е подготвила Община Благоевград за седмицата от 17 до 23 юни, предаде репортер на "Фокус“. От театрални постановки, през концерти и художествени изложби ще радват жителите и гостите на областния център в следващите дни.

Понеделнишки седмицата стартира с Годишен концерт на ДЮФА "Пиринска китка“ "Кандисувай, лудо младо…“. Той ще се проведе от 18.00 часа в зала "Пейо Яворов“. Само час по-късно в Зала 2 на Драматичен театър ,,Никола Вапцаров" – Благоевград за последен път през този сезон ще бъде изигран документалния спектакъл "Забелязано в Благоевград“. В същия час в големия читалищен салон на НЧ "Никола Вапцаров“ – Благоевград ще започне благотворителния концерт "За Радост“ в помощ на 19-годишната Ради.

Във вторник две са събитията, които жителите и гостите на Благоевград ще имат възможността да посетят. Първото от тях е от 18.00 часа в Градската художествена галерия, където ще гостува самостоятелната изложба на Мая Бисеркова. В същия час, в зала ,,Изкуство", Регионална библиотека ,,Димитър Талев", Миглена Миткова представя новата си книга "Неприказка".

На 19 юни от 18.00 часа, в зала ,,Изкуство" на Регионална библиотека "Димитър Талев" ще се проведе "Златният Розенкройц.Шесто послание: Духовната работа на розенкройцерите – основните. Принципи на Универсалното. Учение на Мъдростта“. А от 19.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград ще гостува постановката "Обичай ме“ на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян. В същия час в зала "Пейо Яворов“ пък ще започне друга театрална постановка "Отчаяни съпрузи“.

В четвъртък предстои "По безкрайния път на науката" - 90-годишен юбилей на проф. д-р Костадин Динчев – известен фолклорист и почетен гражданин на Благоевград. Събитието ще започне в 17.00 часа и ще се проведе в зала ,,Изкуство" на Регионалната библиотека ,,Д. Талев". От 17.00 и от 18.00 часа в същия ден, в зала № 3 Младежки дом ще се състоят два открити урока на Балетна школа "Кроазе“ към ЦПЛР-ЦЛТРДБ. Междувременно от 18.00 часа в Летния театър на Благоевград ще се проведе концерт на клас по китара с преодавател Тодор Язовалийски.

Периодът от 21 до 23 юни ще бъде посветен на децата, които се занимават с актьорско майсторство. От петък до неделя десетки театрални школи от цялата страна ще се изявят на сцената на Регионален исторически музей – Благоевград, където ще се проведе Театралният фестивал "Талантино“. Отново в петък, от 18.00 часа, в Градска художествена галерия – Благоевград ще бъде показана самостоятелна изложба на Ивайло Орманов, а Камерна опера – Благоевград ще зарадва жителите и гостите на Благоевград с "Класният се жени“.