Утре в Елин Пелин ще се проведе VII-тото издание на Националния фестивал на маскарадните игри, който тематично се казва "На гости у Шопско", съобщи за "Фокус" от Община Елин Пелин. 

Домакините са приготвили много изненади за публиката. Гостите ще могат да видят магията на кукерските и маскарадните игри. Участие ще вземат 22 групи от цялата страна.

Гости ще бъдат групите, които се изявяват в Перник, от региона и от нашите състави - в Община Елин Пелин има 4 състава с маскарадни игри, имаме джамали, имаме и деведжии, ще поканим старците, ще поканим бабугерите, сурвакарите, каза Елена Стойчева, главен експерт "Публични комуникации, медии и събития". 

Посетители ще видят пъстра палитра от маскарадни игри от цялата страна. Една от големите групи, която ще бъде гост на фестивала, е сурвакарската група от село Садовик, Община Брезник, област Перник.

Фестивалът ще има и конкурсен характер. Ще може да се види конкурс за най-добрата маска, ще има награди за най-възрастните участници, за най-добре пресъздадени  ритуали. Журито ще бъде от етнолози и фолклористи от БАН.

Започва в 10.00 часа на площад "Независимост".