На 14 май в Търговище бяха пуснати в употреба пощенска марка с персонализирана винетка и пощенска картичка, посветени на 245-ия пролетен панаир и 90 години от именуването на Търговище, съобщиха от общината. Това се случи на официална церемония пред изложбените зали на Художествена галерия "Никола Маринов“.

Филателните издания са изработени след конкурс, обявен от Обявен от Общината през януари. Проектът, отпечатан като винетка към пощенска марка, е на художника Ивелин Стоянов. Композицията представлява стилизирана въртележка с едва доловими човешки фигури. Разположени до тях са захарни петлета, които насочват към символиката, свързана с пробуждането и към знака на пролетния панаир.

Проектът на пощенската картичка е на арх. Владимир Радев и изобразява отражение на залязващото слънце, хвърлящо лъчи над емблематични за Търговище сгради.

Пред галерията кметът д-р Дарин Димитров връчи и наградите на двамата автори.

"Това е чудесен начин да отбележим двете годишнини. Благодаря на авторите и всички, които ни помогнаха да реализираме тази инициатива", каза кметът.

Печатът за валидирането и пускането в употреба на двете издания беше поставен едновременно от кмета д-р Димитров, авторите на художествените проекти и директора на Областната пощенска станция Валентин Димитров.

Тиражът на пощенската марка е 1760 броя, а на картичката – 1000 броя.

Всички присъстващи имаха възможност да се сдобият с изданията и да ги подпечатат на място.

До края на месец май или до изчерпване на количествата гражданите могат да получат и подпечатат своя колекционерски комплект в Община Търговище.