Община Пловдив обяви нова обществена поръчка за спешно, неотложно и предаварийно почистване на коритото на река Марица от залесяване и замърсяване и осигуряване на нейната проводимост. Краен срок за подаване на оферти или на заявления за участие в откритата процедура е 15 декември. Прогнозната стойност на дейностите е 1 249 000 лева без ДДС, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Специално назначена комисия е направила инспекция на Марица на територията на община Пловдив. Установени са компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на реката, както и наличие на дървесни видове в коритото й. Наличието на растителност намалява проводимостта на водите и не позволява безпрепятствено преминаване на високи води във всичките участъци на територията на града. 

Обществената поръчка предвижда в спешен порядък да се почистят 4333 метра на реката от железопътния мост до 300 м под съоръжението за завиряване. 

Процедурата включва почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност без да се премахват наносни образувания и маркираните от комисията назначена със заповед на кмета на Община Пловдив/ районен кмет единични дървета.

За влизане в речното корито ще се използват съществуващи рампи. В участъка за почистване са налични общо 5 рампи (подходи) за влизане в коритото на реката. Три от рампите са от страната на десния бряг (от бул. "Марица-юг" – при кв. "Столипиново", при магазин "Била на Марица" и при ВХВП). Две от рампите са от страна на левия бряг (от бул. "Марица-север" – при Пловдивски панаир и между ЖП моста и моста на бул. "Васил Априлов"). Тези пет рампи са достатъчни за обслужване на шестте участъка за почистване.

За достигането на техниката до речните острови трябва да се изградят временни подходи от едроломен камък, уплътнени с по-дребни фракции, които да преграждат някои от речните ръкави. При необходимост в тях могат да се поставят по няколко тръби, за преминаване на част от водното количество в тези ръкави. След приключване на почистването, тези подходи се премахват. 

Почистването на речното корито, в това число острови и полуострови, включва  изсичане и изкореняване на храсти и дървета, извличането им на брега и транспортиране до места, определени от община Пловдив, подравняване на  повърхността на почистените участъци, направа и разваляне на временни подходи към островите и полуостровите. След премахването на рампите част от каменните фракции може да се използват за укрепване на отделни участъци покрай подпорните стени. 

Обявяването на открита обществена поръчка за почистването на река Марица беше предшествано от два неуспешни опита за директно възлагане на дейностите на конкретна фирма.