Международният ден на ромите отбелязват на много места във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативите се организират от Център "Амалипе“.

В 12:00 часа от Стамболовия мост във Велико Търново, във водите на Янтра, ще бъдат пуснати карамфили в знак на съпричастност към загиналите. По-късно през деня на сцената на проект "Арт лято“ /до паметника на Асеневци/ ще има концерт, вдъхновен от ромската култура. Музикалната проява започва в 19:00 часа.

8-ми април ще бъде отбелязан и в Павликени. В града днес ще има ученически футболен турнир, в който ще участват всички учебни заведения от общината. Състезанието е приятелско и идеята му е да отправи апел за равенство, почит и уважение.

В Сухиндол пък ученици от СУ "Св. Климент Охридски" и техните родители ще присъстват на среща, организирана от образователния медиатор, на която ще бъде изнесена беседа по темата.

От Центъра "Амалипе“ припомнят, че на 8-ми април ромите по цял свят отдават почит на своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 година, по време на 4-я Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион", в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 година в Лондон.

През 1992-а ООН и Съветът на Европа, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем". Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волновият чергарски живот на ромите в миналото.