Част от улица "Даме Груев" ще бъде пусната за движение следващата седмица и автомобилите ще могат да се движат от надлез "Родопи" към ул. "Братя Бъкстон". На участъка ще се сложи временна настилка. Така след пускането на трафика ще се разтовари кръстовището на магазин "Практикер", съобщи за Агенция "Фокус" кметът на район "Южен" Костадин Язов.

На институциите е отнело известен период от време, за да синхронизират вижданията си къде да се позиционира спирката за автобусите на градския транспорт. След като вече има точна локация на навеса, строителите от "Парсек груп" са готови да започват да слагат бордюри на тротоара срещу училище "Братя Миладинови".

Предстои обаче за седмица да се затвори кръстовището с ул. "Пере Тошев", където фирмата трябва да подмени водопровода и канализацията, а ВиК да изгради шахтите. 

Хубавата новина е, че един от големите интернет доставчици в града, чието основно захранване от центъра към целия "Кючук Париж" минава през "Даме Груев", вече е приключил с преместването на своите шахтите. За оптичното трасе не е било помислено преди старта на реконструкцията. "Много е важно за всеки обект документалната част на всички елементи предварително да е подготвена. Едва след това идва техническото изпълнение" - коментира Язов.

До края на януари може да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за събаряне на четирите сгради, които попадат в регулацията на разширената улица.  Кметът смята, че добър вариант е да проведе съкратена процедура за десетина дни, при която да се отправи директна покана към три фирми и комисията да избере на коя от тях да възложи дейността.

Самото бутане на постройките и извозването на строителните отпадъци вероятно ще се забавят с месец-два. Ако времето е лошо и започне да вали, няма как да се извозва мокър боклук. Това означава, че премахването на сградите се очертава да стане през февруари-март. Според Язов, строителят може да използва периода, за да работи по връзките на кръстовищата по трасето, които, според временната организация на движението, трябва да са проходими по време на ремонта.

Сградите, които подлежат на премахване, са празни отдавна. Единственият проблем е с автосервиза на пресечката с улица "Тодор Александров", чийто собственик обжалва събарянето. Всъщност с това дело се оспорва предварителното изпълнение на заповедта на районния кмет за бутането. Последното дело е спечелено от автомонтьора, тъй като ВАС се произнася в негова полза. 14-дневният срок за предварително изпълнение е изтекъл отдавна и на практика тази заповед не е актуална. 

"Собственикът първо поиска още пари, съдът разпореди и ние изпълнихме решението. После поиска срок от 3 месеца, за да си изнесе нещата - съгласихме се и той изнесе струговете и машините си. Сградата, а и другите три, са празни" - обясни кметът на "Южен".