Деца се учат в клас как да бъдат космонавти и да решават проблеми в Космоса! Пловдивското училище "Св. Паисий Хилендарски" е първото у нас, което въвежда предмета "Космически науки" и дава шанс на учениците от V до VII клас да навлязат в дебрите на астронавтиката и на живота извън Земята.

"Подготвен е специално оборудван кабинет. Благодарение на технологичните иновации в него децата ще се докоснат до съзвездия, комети, планети, галактики, спътници. Съдържанието на учебната програма се допълва от учебни мисии за решаване на проблеми, свързани с предизвикателствата пред живота в Космоса", споделя пред "България Днес" директорът на средното училище д-р Ирена Душкова.

По думите й всеки урок ще е под формата на космическа мисия. Тийнейджърите ще имат възможност да правят космически изследвания, да се запознаят с голямата заплаха от космическия боклук и да търсят решения. Ще научат за комуникацията при междупланетни пътувания, храната на космическия турист, сигурността на космическите градове. Освен това ще създават модели на самоподдържащи се екосистеми и ще наблюдават метеорити.

"Предвидена е и работа с данни от Европейската космическа програма "Коперник", която е за наблюдение и мониторинг на Земята. Децата ще са откриватели и изследователи. В часовете ще търсят иновативни решения по множество казуси", допълва Душкова.

Освен екипа на училището в разработването на учебната програма по новия предмет се включват и преподаватели от Физико-технологичния факултет на Пловдивски университет "Св. Паисий Хилендарски" и Висшето военноморско училище във Варна. Предвидените учебни часове за годината за 72, а децата вече нямат търпение да започнат новата учебна година, за да "полетят" към Космоса.

Министерството на образованието и науката е одобрило още пет нови паралелки, които са по роботика, китайски език, испански, визуални изкуства и тенис на корт.