Наградиха победителите от лятната кампнаия на Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков“ – "Ела в библиотеката“, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. От културната институция припомнят, че през 2022-а инициативата се провежда за шести пореден път под патронажа Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.

От 1-ви юни до 15-ти септември всички ученици, читатели на Регионална библиотека, се включиха в надпреварата, като целта и този път беше насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.

Наградите за победителите са осигурени от домакините на кампанията и спонсори.

Гостите бяха приветствани от доц. д-р Калина Иванова - директор на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков“.

Тържеството започна с присъждане на специални награди. За личен пример организаторите отличиха Людмила Тодорова – учител в ОУ "Димитър Благоев" , град Велико Търново. Награда за устойчива работа беше присъдена на Кристина Димитрова, преподавател в занималня "Интелекти". Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Янка Ангелова, те news pic 2
© РНБ
хнически сътрудник в СУ "Вела Благоева". Всички те са едни от най активните партньори на библиотеката от учителската гилдия за тази година. На мероприятието бяха присъдени колективни награди, наречени тематично "Моето четящо семейство". Първата беше за Габриела Голишева и Даниела Грънчарова-Голишева. Втората организаторите присъдиха на Михаил и Вероника Димови. Специална награда организаторите връчиха и на един от най-малките читатели на библиотеката за 2022 година Георги и неговото семейство – неговите майка и баща Василена и Румен Антонови и баба Светла Георгиева.

Следваща награда, наречена "С приятели на библиотека" беше връчена на Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева от СУ "Емилиян Станев".

Традиционно организаторите бяха подготвили Специални награди за най-малките читатели от предучилищна възраст, които посещават библиотеката с помощта на своите родители. Те бяха за Теодор Асенов, Елена Виткинова и Петър Армянов. Също бяха излъчени и Специални награди за активен принос на учители от Детски градини и Родителски кооператив. Те бяха както следва за Надя Каинова, Десислава Мучинова и Николина Колева, учители в Детска град
© РНБ
ина "Ален мак", а преподавателите Росица Ивановска и Мария Балабанова от Родителски кооператив "Слънчева пътека" бяха също наградени за заслугите и приноса им към дейността на Детски отдел. Наградата за устойчив читател отиде при Преслав Йорданов, който си я заслужи с постоянството си в ползването на всички филиали на Регионална библиотека не само по време на лятната кампания, но и през цялата година.

Финал на събитието беше обявяването на трите големи награди в различните възрастови категории. За читателите от 7 до 10 години наградата получи Владислав Каинов, ученик в 1 д клас на СУ "Емилиян Станев“, за заетите от него 111 книжки за периода на кампанията. В категорията от 11 до 14 години отличена беше Ваяна Николова от 6 Б клас на СУ "Емилиян Станев". Тя е заела 34 книги за периода на кампанията, а на награждаването поздрави другите участници и гости с музикално изпълнение на цигулка. Във възрастова категория от 15 до 17 години награда беше връчена на Деница Владева, ученичка в 12 клас на ПГТ "Д-р Васил Берон“. За периода на кампанията на картона й са регистрирани 68 записани книги, което я прави първенец в нейната възрастова група.

Организаторите благодарят на всички ученици и учители, взели участие в кампанията и желаят успех в следващите издания на инициативата.