Днес експерт на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) проведе три поредни открити урока с децата от първите класове на Иновативно екоучилище ОУ "Елин Пелин“ – Пловдив. Това беше първа образователна екоинициатива за малчуганите, които едва преди седмица пристъпиха училищния праг.

Под формата на приказка те научиха защо е за предпочитане да се движат в града пеша, с велосипед, с обществен транспорт и какви са ползите за тях и за природата, ако изберат активната мобилност пред използването на автомобили – по-здравословно е, пестят енергия, не замърсяват въздуха, намаляват шума в градската среда.

Урокът завърши с представяне на основните правила за безопасно движение на пътя и съвети за правилното им поведение като пешеходци. Децата бяха посъветвани да не забравят да се оглеждат внимателно, дори когато пресичат на пешеходна пътека и научиха как да пресичат, ако са с колело, колко опасни могат да са няколко секунди с поглед в телефона и за риска да не чуеш приближаващата кола, ако слушаш силна музика на улицата.

Събитието се проведе в Европейската седмица на мобилността 16 - 22 септември, както и по случай обявяването от Министерството на вътрешните работи на 20 септември за Ден без загинали на пътя и присъединяването на страната ни към Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.