Артистично събитие отбеляза седмата годишнина на Първо орхидеено общество. Снимки на колекционерски орхидеи и поезия, посветена на тези екзотични цветя, събра проектът "Пътят на орхидеята“, научи "Фокус". Негов автор е Искра Сотирова – PR, лектор в обществото и един от основателите му. Фотографската изложба и картички на орхидеи със стихове могат да се видят до 2-ри декември в Zona Nira Art – място за арт комуникации на улица "Климент“ 23 във Варна.

"Пътят на орхидеята за нас започна преди седем години, когато се събрахме с ентусиасти във Варна, основахме и регистрирахме организацията. За това време сме провели десетки лекции, работилници за пресаждане, походи сред природата, където има диви орхидеи, търгове на колекционерски видове, занимания с деца. Стремежът ни е да разширяваме хоризонтите на познанията за отглеждане на орхидеи и да развиваме орхидееното изкуство“, казва Искра Сотирова.

Изложбата стана възможна, благодарение на колекционерските орхидеи, които се отглеждат и опазват в оранжерията "Орхидария“. Нейн създател е Крум Сотиров – основател и президент на Първо орхидеено общество. "Орхидееното изкуство се изразява в красивото аранжиране на орхидеите, които отглеждаме и тяхното пресъздаване в снимки, рисунки, бижута, аранжировки и дори в поезия. Орхидеите без съмнение могат и да лекуват със своята красота и затова направихме арттерапия с орхидеи за справяне с психическите травми от COVID-19“, подчертава той.

Колекцията снимки "Пътят на орхидеята“ разширява представите за понятието "орхидея“. Тя показва не само многообразието от цветове и форми, но и богатството на видове – епифити, земни, безлистни, японски орхидеи, миниатюри и други. Искра Сотирова сподели с публиката своите стихове в поетичен пърформанс на откриването на изложбата. Видео от него ще бъде публикувано и в youtube.

Първо орхидеено общество ще продължи да събира орхидеени хора и през 2023-та година и има своите планове за полезни и интересни събития в приятелска среда.