Дванадесетокласници от езикови гимназии и гимназии със засилено изучаване на чужди езици от различни градове в страната се явиха на първото национално състезание по "Гражданско образование и международно сътрудничество“, което се проведе в Университета за национално и световно богатство на 30 март. Състезанието се организира от Асоциацията на езиковите училища в България (АЕУБ) с председател доц. д-р Васил Петков, който е и ръководител катедра "Международни икономически отношения и бизнес“ в УНСС, а декан на факултета "Международна икономика и политика“, в чиито специалности може да се кандидатства, участвайки в това състезание, е доц. д-р Светла Бонева.

На лауреатите се признава отлична оценка за прием в УНСС в специалностите от факултет "Международна икономика и политика“ - "Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, "Политология“, "Международни отношения“, "Европейска интеграция и дипломация“ и "Международни икономически отношения“.

Националното състезание по "Гражданско образование и международно сътрудничество“ се проведе в рамките на 100 минути и включи тест от 50 затворени въпроси с по един верен отговор. Въпросите са съобразени с учебното съдържание по "Гражданско образование“ в единадесети и дванадесети клас и бяха разпределени в три модула, разработени от катедра "Политология“ (първи модул), от катедра "Международни отношения“ (втория модул), и от катедра "МИО и бизнес“ (трети модул).

Дванадесетокласницте, спечелили конкурса, могат да подадат документи за участие в класирането в УНСС като приложат получения сертификат и документ за владеене на чужд език. След обявяване на първото класиране в УНСС те могат да се запишат в първи курс.

Първите шест участника с най-голям брой точки от това състезание са: Тодор Ненков - 133. СУ "А.С.Пушкин“, гр. София, Стела Николова - 31.Средно училище за чужди езици и математика "Иван Вазов“, гр. София, Иван Лулчев – Езикова гимназия "Иван Вазов“, гр. Пловдив, Димитър Иванов, Николай Ненов и Теодор Цеков – и тримата от 133. СУ "А.С.Пушкин“, гр. София.

В УНСС се провеждат различни състезания, които дават възможност за прием в Университета. Тази година вече се проведоха три национални състезания, организирани от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) - националните състезания по финанси и счетоводство, по икономикс и по икономика и управление, както и националните състезания по политическа икономия и по приложна информатика.

Друга възможност за кандидатстване в УНСС са предварителните изпити в различни формати:

· единен приемен изпит (ЕПИ);

· предварителен изпит за прием в УНСС във формат Държавен зрелостен изпит (ДЗИ - матура);

Графикът за провеждане на предварителните изпити за учебната 2024/2025 година може да намерите ТУК