Първият в България експериментален Общински детски детски комплекс – този във Варна, празнува през настоящата година кръгъл юбилей. Това стана ясно на пресконференция в морския град, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той навършва 30 лазарника, но историята му е много по-стара, тъй като е създаден като Пионерски дом, и така общите му годинките набъбват до 70, стана ясно от думите на сегашния директор Монка Николова.

През цялата 2023-та в морската столица ще бъдат организирани множество концерти и мероприятия на школите, които работят с деца.

От тях през годините са излезли много популярни и известни творци, които оперират в различни сфери на изкуството и културата, както у нас, така и по света, не без гордост се похвалиха от комплекса за извънучилищна дейност във Варна.

В момента в художествено-творческите школи към него са обхванати над 2100 подрастващи от морския град.

На 11 май на сцената на Драматичния театър "Стоян Бъчваров“ във Варна ще се състои грандиозен концерт-спектакъл, на който ще се представят всичките състави на детския комплекс.

На пресконференцията днес, освен директора Монка Николова, присъстваха и Лилия Христова – началник на дирекция "Образование и младежки дейности“ в община Варна, и ръководители на различните школи.

Любопитен е факта, че първоприемникът на детския комплекс – Пионерския дом, е бил настанен в сградата, където е живеел адмирал Бранимир Орманов - български висш военноморски офицер и военачалник, заемал високи командни и ръководни длъжности: командващ Военноморския флот, после заместник-началник на Генералния щаб на БНА, след това заместник-министър на народната отбрана, накрая началник на Гражданската отбрана на НРБ.