Първите трима в листата на ГЕРБ-СДС в Смолян са най-одобряваните кандидати за народни представители от хората в областта. Това показва преференциалния вот на родопчани, съобщиха за "Фокус“ от Районната избирателна комисия – Смолян.

Водачът в листата, д-р Красимир Събев, който е депутат в последните няколко народни събрания, е получил 3203 преференции и се нарежда на първо място по личен вот сред кандидатите в региона. След него е вторият в листата, бивш депутат и областен управител на Смолян, Недялко Славов, който е получил 1564 преференции. Трети е третият в същата листа, Красимир Даскалов, който е подкрепен лично от 935 гласували.

На четвърто място се нарежда водачът на листата на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ и депутат в последните няколко парламента, Михал Камбарев. Той е получил личния вот на 292 гласоподаватели от област Смолян.

На пето място е водачът на листата на ДПС и депутат в последните народни събрания, Хайри Садъков, който има 872 преференции.

Шести е вторият в листата на "Продължаваме промяната – Демократична България“ и бивш депутат Зарко Маринов. Той има 581 преференциални вота.

На седмо и осмо място са първият и вторият в листата на "БСП за България. Вторият Емил Хумчев, който е бивш областен управител на Смолян, е получил 533 преференции. Водачът на листата, проф. Георги Михайлов има 467 преференции.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС спечелиха изборите в област Смолян, след като до обработването на последните 30 протокола, ДПС водеше по брой гласове. За ГЕРБ-СДС гласуваха 11 677 от избирателите в област Смолян или 29.33%. На втора позиция се нареждат ДПС, които имат 9 892 гласа или 24.85% от вота. Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ получиха 8 028 гласа или 20.16%. Четвъртата политическа сила в област Смолян е "БСП за България“, за които са гласували 3 694 от имащите право на глас или 9.28%. "Възраждане“ са пети с 3 116 гласа или 7.83%. Шестата позиция е за "Има такъв народ“, които са получили 1 141 гласа или 2.87%.

Парламентарните избори в област Смолян преминаха при 43,46 % избирателна активност, която е с над 3 % по-висока от тази на предходните избори.

Нели ГЕРГЬОВСКА