Проф. д-р Росица Ангелова откри днес в Интерактивния музей Първите докторантски и постдокторантски четения по проблемите на културното наследство.

Форумът бе част от събитията по повод Международния ден на музеите и е посветен на две значими годишнини: 40-годишнината на Археологическия резерват "Абритус“ 90-годишнината от смъртта на Анание Явашов.

"В навечерието на празника на музейните работници е хубаво в нашия музей да поставим началото на традиция за провеждането на тези четения. Защото популяризирането на културното богатство и на историческото минало минава през сериозни проучвания, а докторантите и постдокторантите са тези, които имат своето място в тези проучванията“, каза проф. Ангелова.

Приветствие към участниците направи зам.-ректорът на Шуменския университет доц. Константин Константинов – специален гост на форума. Той пожела успех и дълголетие на четенията и увеличаване на броя на участниците в него до национален мащаб. А качествените доклади на младите учени да намират своето място в луксозни издания след това.

Зам.-кметът на Разград Елка Неделчева подчерта, че има честта да присъства на поредната интересна и значима инициатива на Регионалния исторически музей под ръководството на директорката Таня Тодорова. "Тази форум отваря на вратите на младите изследователи на историята, а ние ще бъдем горди, че техните открития са били представени за пръв път точно тук“, заяви Елка Неделчева. Тя изрази категоричната подкрепа на общинското ръководство към все по-креативните начинанията на музея за съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на разградския край.

Четенията започнаха с доклада на археолога в РИМ - Разград Дилен Дилов

"40 години Археологически резерват "Абритус“. Последваха изследванията на докторанти от университети и музеи от София, Шумен, София, Исперих, Варна и Велико Търново.