Първи български хор "Янко Мустаков" - Свищов ще гостува в Балчик на 28 октомври в Туристическия културно-информационен център "Мелницата", съобщиха за Агенция "Фокус" от ръководството на хора. Концертът ще отбележи 155 години от създаването му, които ще се навършат през 2023 г., и 180 години от рождението на неговия основател и патрон Янко Мустаков.

В програмата на концерта са включени части из Малка меса на Шарл Гуно, съвременно духовно произведение, български пиеси на фолклорна основа и др. Хоровият концерт е под диригентството на Елизабет Людмилова, хормайстор е Корнелия Чекелева, клавирен съпровод - Елена Колева. Изпълненията ще бъдат заедно с хоровите състави на НЧ "Паисий Хилендарски-1870“ в Белия град, Детска вокална студия, Дамска камерна формация "Music & Joy“и Смесен хор "Черноморски звуци“ с диригент Валентина Георгиева, на пианото – Марияна Тихолова и Стела Аркалиева.

Организатори на събитието са Община Балчик, Народно читалище "Паисий Хилендарски" и Сдружение "Музикален свят - Балчик". Началото на концерта е в 18:30 часа. 

По-рано този месец Първи български хор "Янко Мустаков" - Свищов представи в Албания първия си концерт от поредицата "Пей с нас", проект по програма "Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество". Той се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Жулиета НИКОЛОВА