В деня на Свети великомъченик Мина - покровител на семейството ще бъде открита първата във Варна безплатна занималня за деца от Украйна, които се обучават в български училища, научи "Фокус". Дейността се реализира от Асоциация "ЕНЕРДЖИ“ в партньорство с Върховния комисариат на бежанците към ООН и има за цел да подпомогне деца бежанци да се адаптират успешно към българската образователна система.

В центъра децата ще получат подкрепа за усвояване на учебния материал и подготовка на домашните задания.

Предвидени са арт и социални занимания за придобиване на нови умения и обучения по базови IT умения. Важен акцент в работата на центъра са обученията по български език и запознаване с българския фолклор, обичаи и традиции.

За родителите са предвидени ежеседмични срещи, на които ще могат да споделят трудностите, пред които са изправени и ще се търсят решения на конкретни казуси свързани с образованието на децата им. "ИНТЕГРИКО“ ще действа и като социален хъб за семействата и децата бежанци, които са избрали да живеят, работят и учат във Варна.

Асоциация "ЕНЕРДЖИ" е основана от доброволци от кризисния център в Двореца на културата и спорта и извършва дейности свързани с интеграция, подпомагане и хуманитарна помощ на бежанците на територията на Варна.