155 години от създаването си празнува днес Народно читалище "Надежда 1869“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Програмата започва в 17:30 часа с поднасяне на цветя на паметната плоча на първия председател Димитър Хаджипавли Иванов, която е на сградата на културната институция на улица "Читалищна“.

В 17:45 часа ще бъде открита изложба под надслов "Творците на Надежда“, а 15 минути по-късно ще бъдат представени важни моменти от читалищния летопис. В 18:30 часа започва и празничен концерт под надслов "Надежда и приятели“.

Народно читалище "Надежда 1869" е един от символите на парламентаризма и държавността в новата история на България. То е основано на 8 юни 1869 година в стаята при църквата "Св. Никола" от Димитър Хаджипавли Иванов – виден търновски търговец, общественик, дарител, член на революционната емиграция, последовател на Христо Ботев в кръга на вестник "Нова България" и участник в Сръбско-турската война от 1876 година.

Първата читалищна сграда с театрален салон в България е построена от 6 май 1885-а до края на 1886 година. Проектът е изработен и подарен от австроунгарския инженер Франц Белабел. За подпомагане на строителството и обзавеждането е създаден фонд за набиране на средства, а сред дарителите са Стефан Стамболов, княз Александър Батенберг, княз Фердинанд Сакскобургготски и много търновци.

Читалище "Надежда“ е свързано с исторически събития, важни за утвърждаването на българската държава. На 2 август 1887 година в сградата му Фердинанд Сакскобургготски полага клетва за български княз. На същото място заседават Третото Велико народно събрание (19 октомври 1886 година), Четвъртото Велико народно събрание (3-17 май 1893 година) и Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 година).

През юни 1911 година на фасадата на театралния салон за първи път у нас е изписан девизът "Съединението прави силата".