До юни следващата година в с. Бранище, община Добричка, с европейска подкрепа ще бъде изградена и оборудвана частна детска кухня. Това съобщи Искра Димова, експерт "КИЛ" в Областен информационен център - Добрич, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Добрич. Проектът "Детска кухня за алтернативно хранене“ е инвестиция на стойност 199 558 лв. От тях 149 563 лв. са безвъзмездно финансиране, осигурено от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Стратегията за ВОМР на Местната инициативна група "Добричка“. 

Детската кухня е проектирана по начин, който ще осигурява последователност на извършваните дейности – получаване на суровини, приготвяне на храната и изхвърляне на твърдите отпадъци, като не се допуска кръстосване на чисти и мръсни потоци. Ще бъдат обособени хладилен склад и помещения за съхраняване на зеленчуци, сухи продукти и консерви. Към топлата кухня са предвидени подготвителни за птици, месо, риба, зеленчуци и яйца. Планирано е обособяването на помещение за пасиране и разливно помещение, в непосредствена връзка със склад за опаковъчни материали и помещението за сглобяване и експедиция. В проекта е включена отделна умивалня за транспортен амбалаж и изграждане на експедиционна рампа. Заложени са средства за закупуването на електрическо, газово и неутрално оборудване за детската кухня 

За осигуряване на безопасни и отговарящи на здравните изисквания условия, стените и таванът на помещенията ще бъдат от негорими и нетоксични материали, с добри топлоизолационни свойства. Подовите настилки ще бъдат изградени от материали с добра механична устойчивост, а това ще позволи лесно почистване и дезинфекция на помещенията. За персонала са предвидени стая за гардероб и почивка, баня, както и помещение за офис.

 

Жулиета НИКОЛОВА