Първа копка на нов център за обслужване на уязвими групи беше направена на официална церемония на ул. "Калина" 61 в пловдивския квартал "Столипиново", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Изграждането на обекта се реализира по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. На церемонията присъстваха заместник-кметът на община Пловдив Георги Титюков, заместник-кметът на район "Източен" Ерол Садъков, Веселина Ботева - директор дирекция "Социална политика", Асен Карагьозов - председател на фондация "Рома", която е партньор на община Пловдив по проекта, д-р Надя Танева - директор дирекция "Социално подпомагане".

Това е поредният проект в социалната сфера, който община Пловдив спечели. Той е на стойност малко над 2.3 милиона лева. Предстои да се построи сграда с площ около 457 кв. метра, която ще бъде център за социални и здравни услуги. Стойността на сградата е 899 000 лв. с ДДС, при обявена цена в обществената поръчка 930 000 лв. с ДДС. Центърът трябва да бъде изграден и въведен в експлоатация за 100 дни, обяви заместник-кметът Георги Титюков и пожела на строителите слънчеви дни и да няма изненади с подземния кадастър. 

Ръководител на проекта е Недка Петрова, която заяви, че целта е да се създадат условия за превенция и подобряване на нагласата на населението към образованието и здравните нужди. В центъра ще се извършват и съ
пътстващи услуги, като например храна за най-уязвимите групи. Тук ще работят 13 човека - здравни и образователни медиатори, социални работници, музикален педагог, специалист по изкуства. 

"В квартала има филиали на доста институции. Идеята не е само да ги подкрепяме, когато дойдат с конкретен проблем, а специалистите да ги консултират и насочват, за да не се разхождат по институциите. Идеята е да приобщим населението да разпознава институциите като доброжелателно място" - допълни д-р Надя Танева.

Проектът е иновативен за България, отбеляза председателят на фондация "Рома" Асен Карагьозов. Той похвали община Пловдив за добрите практики в социалната сфера и заяви увереност, че проектът ще бъде мултиплициран и в други градове в страната.