Залата на Старозагорската опера се оказа тясна, за да побере снощи всички желаещи да гледат българския игрален филм "Чалга“ от програмата на "Златната липа“, съобщиха за "Фокус" организаторите. Лентата, заснета експериментално с мобилен телефон, беше представена от сценариста и режисьор на филма – Мариан Вълев, известен още като Куката, заради емблематичната му роля в сериала "Под прикритие“.

Кинокритикът Людмила Дякова припомни актьорската кариера на Мариан Вълев, която започва с филма "Граница“, преминава през "Лов на дребни хищници“, черната комедия "Жълт олеандър“ и много други филми.

Публиката посрещна Мариан Вълев с бурни аплодисменти, а той припомни, че вече 35 години е част от кинопроцесите в България. Актьорът и режисьор призна, че много често си задава въпроса какво представлява киноизкуството. "Защо правим кино, защо разказваме истории? Мисля, че ние авторите градим дълго един мост и репетираме за момента, в който мостът ще е готов. Тогава ние имаме нужда от очите на зрителите. Заставаме смирено от едната страна на моста и започваме да чакаме. И ако някой се качи на моста, ако тръгнем един към друг и установим контакт, това вече се нарича изкуство. Заставам в началото на моста и ви чакам, надявам се да се срещнем“, каза Вълев.

С филма си "Чалга“ Мариан Вълев успява доста коварно да изненада една голяма част от аудиторията, която влиза в киносалона с очакването да чуе хитови поп фолк парчета и да види на екрана част от любимите си фолк звезди. Действително филмът започва по този начин - историята на 20-годишната Барбара, която мечтае да стане известна чалга певица, тръгва по добре утъпкан път през всички капани на ъндърграунд обществото, за да стигне до естествен катарзис, срещайки истинското приятелство и сблъсквайки се с истинските проблеми на човешкото битие.

Ако се вгледате в киноафиша, ще забележите че автор на музиката в "Чалга“ е Румен Бояджиев. Това не е случайно, защото звученето на култовата група ФСБ е своеобразен контрапункт на чалга манталитета. Саундтракът на Румен Бояджиев изплува и остава до края на филма като пълен антоним на мечтата за изкуствената Барби, в която мечтае да се превърне главната героиня – мечтата на хиляди млади момичета в посттоталитарна България.

След филма Мариан Вълев получи още една огромна порция аплодисменти. Режисьорът покани най-развълнуваните от филма му зрители на приятелски разговор пред киносалона.

Рени АТАНАСОВА