Публично обсъждане на промени в Наредбата за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства на територията на община Балчик ще се проведе на 8 февруари - сряда, съобщават от морската администрация, предаде репортер на Агенция "Фокус". Обществената дискусия ще започне в 10:30 часа в заседателната зала на Общинска администрация. Нормативният акт е приет с решение на Общински съвет - Балчик  от 28 април 2022 г. 

Необходимост от подобряване на организацията на движение и паркиране в морския град е довела до предложените промени в Наредбата. "Към момента липсва специфична, местна регламентация при организиране на паркирането, поради което, въпреки наличието на места за безплатно и платено паркиране, се наблюдава трудно контролиращо се паркиране в нарушение на ЗДвП, което затруднява участниците в движението и гражданите, като създава предпоставки за ПТП с автомобили и пешеходци, особено през туристическия сезон и повишения тогава автомобилен и човекопоток, включая семейства с малки деца и хората с увреждания. Безразборното паркиране, освен затруднения в цялостната организация на движение, води и до увреждане и щети на публична общинска собственост - тротоари, кръстовища, бордюри, алеи, градинки и други елементи на инфраструктура, озеленяване и благоустройството", посочват като мотиви от общината.

Промените са свързани с въвеждане на режим на платено почасово паркиране "Синя зона", на режим на платено паркиране "Служебен абонамент" - "Синя зона", на режим на платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес в "Синя зона" и на режим на преференциално паркиране на МПС, управлявани или превозващи хора с увреждания в зоните за платено паркиране. Предвижда се също възможност за безплатно паркиране на електрически автомобили при упражняване на съответния предвиден контролен и разрешителен режим за ползване на преференцията като се насърчава и адмирира използването на екологично щадящи превозни средства.

Гражданите могат да изпращат и писмено своите мнения и становища по темата. Всички подробности са публикувани на сайта на морската общинска администрация.

Жулиета НИКОЛОВА