"Птица в клетка" на Йонка Илиева е най-новото премиерно заглавие, което ще бъде представено на търновска сцена, предаде кореспондент на "Фокус". Пиесата е част от репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". Режисьор е Николай Кенаров, познат с актьорските си превъплъщения на сцената на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров".

"Птица в клетка" е една човешка история, изпълнена с неочаквани обрати, плетеници от лъжи и абсурдни действия. Тя е създадена по едноименната пиеса на Йонка Илиева и за пръв път се поставя за първи път на сцена", уточняват от културната институция в старата столица.

Пиесата е сред наградените в Международния конкурс за драматурзи, проведен в Канада през 2014 година.

Сценографията и костюмите са дело на Габриела Кърджилова, а авторската музика за спектакъла е на Петър Атанасчев. В спектакъла участват актьорите Никол Бойчева, Боян Фърцов, Милен Иванов и Кирил Милушев. Със своя емблематичен глас в постановката се включва и звездата на варненския театър Михаил Мутафов.

"Това е представление за изгубения човек. За непоправимите грешки, които правим, мислейки си, че си помагаме. Една смешна и заедно с това тъжна криминална история, описваща битките в самите нас", споделя режисьорът, като допълва, че тази на пръв поглед типична среща на обирджиите с жертвата се превръща в архитипна борба между идеализъм и прагматизъм. Теренът за тази битка се оказва човешката душа.

Колко далеч може да стигне човек, за да успее? Какво е готов да пожертва? Необратимо ли е всичко, което прави? Може ли да започне отначало? Това са само част от въпросите, които поставя постановката, а отговорите ще научите на 20 април от 19:00 часа в камерна зала на МДТ "Константин Кисимов". Билети можете да намерите на касата на театъра, както и онлайн на сайта на институцията.