Имало ли е лица-фантоми, които се гласували на балотажа в Смолян, ще трябва да реши съдът в законоустановения срок до 28 ноември. В четвъртия ден от заседанието в Административен съд, след като бяха преброени над 13 000 бюлетини, днес страните по делото представиха своите доказателства, предаде репортер на "Фокус". Изборното дело е образувано по жалбата на загубилия кандидат за кмет на Смолян Стефан Сабрутев, срещу решението за обявяване за кмет на Смолян на Николай Мелемов.  

Адвокатът на жалбоподателя, Иван Демерджиев заяви, че от името на доверителите моли съдът да приеме подадената жалба като основателна и да обяви избора за недействителен, както и да отмени решението на ОИК – Смолян, с което е обявен за кмет Николай Мелемов. Той посочи и някои от съществените нарушения, което са описали подробно в своята жалба. По думите на Демерджиев, при проверка на около 30 от избирателните секции в официалния сайт на МВР се оказва, че 130 души са гласували с невалидни документи. Адвокатът изтъкна още веднъж, че 28 от чувалите с бюлетини са били разпечатани преди започване на повторното броене, а част от останалите не са били ненадлежно запечатани.  

Представляващият Общинската избирателна комисия – Смолян, адвокат Росица Чакърова заяви в съдебната зала, че решението на ОИК – Смолян за избора на кмет е законосъобразно и правилно. То е взето след единодушно гласуване от членовете на Комисията и е в писмена форма, постановено на база резултатите от секционните протоколи. "В проведеното съдебно производство по категоричен начин се установи, че секционните протоколи правилно отразяват вота на избирателите. Не се откриха грешки, поправки и манипулации, които да опорочат вота на избирателите“, поясни адвокат Чакърова.

Относно твърденията, че 506-ма души са дописани в протоколите и са гласували в други секции, Чакърова уточни, че 95 % от тях са членове на секционни избирателни комисии и са гласували в секциите, в които са били разпределени, а останалите са били служители на МВР, които са охранявали секциите и затова са гласували в тях.

По отношение на т. нар. фантоми става ясно, че от ОИК са извършили проверка в служба ГРАО и е установено, че всички тези лица имат постоянен адрес в Смолян и имат право да упражнят правото си на глас, посочиха както адвокат Чакърова, така и адвокатите на кмета Мелемов. Според тях при констатираните грешки в ЕГН или личните документи става въпрос за технически грешки.

Съдът даде възможност на страните да предоставят допълнителни писмени бележки до 10:00 часа утре, 24 ноември. Във вторник, 28 ноември изтича 14-дневният срок, в който трябва да се разгледа делото и се очаква дотогава Административният съд в Смолян да излезе с решение.