Проверка за безопасността на пешеходните пътеки с цел предотвратяване на ПТП и опазване живота на гражданите разпореди Окръжна прокуратура – Ловеч. Това съобщават за "Фокус“ от Апелативна прокуратура – Велико Търново. Контролът трябва да осъществят директорът на ОД на МВР – Ловеч и кметовете на общините от областта. Ще се проверява наличието на добра осветеност на пешеходните пътеки и наличието на видими пътни знаци, които ги обозначават, както и на съответствието на вертикалната, хоризонталната и светлинната маркировка на кръстовищата във всички населени места.

Повод за проверката са констатациите, че в Ловеч само на някои кръстовища са поставени допълнителни осветителни тела, които създават по-добра видимост на пешеходните пътеки, а повечето от тях остават опасни за пешеходците в тъмната част на денонощието. 

Това е втора проверка за безопасността на пешеходните пътеки, възложена от Окръжна прокуратура – Ловеч. След приключване на първата от тях, проведена през април 2021 година, от ОП - Ловеч е изготвено предложение до кмета на община Ловеч за отстраняване на нередностите. С настоящата проверка отново е указано, при установяване на закононарушения при маркировката и отклонения от стандарта и изискуемия минимум за осветеност на пешеходните пътеки, да се предприемат съответните действия за отстраняването им, с цел предотвратяване на ПТП и опазване живота на гражданите.

Изискано е от директора на ОД МВР – Ловеч за констатираното и за предприетите действия   да изготви обобщен доклад, който да бъде изпратен в Окръжна прокуратура - Ловеч в срок до 23-и декември.